Veelgestelde vragen
Als gevolg van de coronapandemie zijn de wachttijden van Nederlandse ziekenhuizen en zelfstandige klinieken flink opgelopen. Desalniettemin wilt u voor uw zorg zo snel mogelijk hulp krijgen. Aan snellere zorg komen is echter een lastige opgave. Op deze pagina vindt u daarom de antwoorden op veelgestelde vragen over WachttijdZorg.nl, zorginstellingen en wachttijden. Ook vindt u hier de antwoorden op veelgestelde vragen over uw zorgverzekering en uw huisarts. Klik op een vraag, daarna zal het antwoord verschijnen. Als uw vraag er niet tussenstaat, dan kunt u contact met ons opnemen. Heeft u echter een vraag over de wachttijden van een ziekenhuis of zelfstandige kliniek in Nederland? Dan raden wij u aan om rechtstreeks contact op te nemen met deze zorginstelling of met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daarnaast kunt u specifieke vragen over een ziekenhuis of zelfstandige kliniek, uw gezondheid of een afspraak, aan de betreffende zorginstelling of uw huisarts stellen.
Vragen over WachttijdZorg.nl
WachttijdZorg.nl geeft u inzicht in de wachttijden van alle Nederlandse ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. U kunt de wachttijden vergelijken en vervolgens zelf kiezen bij welke zorginstelling u een afspraak wilt. Daarnaast heeft WachttijdZorg.nl de wachttijden van een aantal Duitse ziekenhuizen en klinieken inzichtelijk gemaakt. Heeft u al een verwijsbrief en kiest u voor een ziekenhuis of zelfstandige kliniek in Nederland? Dan kunt u via ons uw keuze doorgeven aan uw huisarts. Kiest u daarentegen voor een behandeling in Duitsland? Dan verloopt de aanvraag via Zorgloket Duitsland.
Met behulp van het keuzemenu kan elke persoon zijn of haar persoonlijke kortste wachttijd vinden. Kortom, iedereen kan gebruikmaken van WachttijdZorg.nl.
Alle zorgwachttijden zijn op een simpele manier in te zien. Hierdoor weet u gelijk bij welke zorginstellingen u het snelst terecht kunt. Vervolgens kiest u zelf waar u een afspraak wilt. Door middel van WachttijdZorg.nl willen wij u zelfregie geven.
U kunt alleen behandeld worden in het ziekenhuis of de zelfstandige kliniek van uw voorkeur, als u een verwijsbrief van uw huisarts heeft. U zult dus eerst voor een consult naar uw huisarts moeten, voordat u bij een zorginstelling terecht kunt.
Een compleet overzicht van alle specialismen met de daarbij behorende behandelingen, polikliniekbezoeken en onderzoeken, kunt u hier vinden.
Vragen over ziekenhuizen en zelfstandige klinieken en wachttijden
De wachttijden van de Nederlandse zorginstellingen op WachttijdZorg.nl zijn afkomstig van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bovendien worden deze constant bijgewerkt. De wachttijden op WachttijdZorg.nl zijn dus altijd up-to-date.
Nee, de wachttijd begint op het moment dat u de uitnodiging van de gekozen zorginstelling ontvangt. Na het selecteren van een ziekenhuis of zelfstandige kliniek op WachttijdZorg.nl kan het namelijk enige tijd duren voordat de aanvraag door de zorginstelling is verwerkt.
Op WachttijdZorg.nl staan de wachttijden van alle Nederlandse zorginstellingen die bekend zijn bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze zijn namelijk verplicht om hun wachttijden openbaar te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan algemene ziekenhuizen, academische ziekenhuizen, zelfstandige klinieken en andere zorginstellingen.
De wachttijden zijn berekend in kalenderdagen.
De wachttijden zijn een schatting afkomstig van de ziekenhuizen en zelfstandige klinieken zelf. Deze zijn dus gebaseerd op hun eigen systemen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een controlerende functie en ziet daarom toe op of de wachttijden correct worden aangeleverd.
De wachttijden op WachttijdZorg.nl zijn voor iedereen zichtbaar. U kunt dus altijd voor iemand anders de wachttijden bekijken. Zo kunt u bijvoorbeeld familie of vrienden helpen met het zoeken naar een alternatieve zorginstelling, als zij dit zelf niet kunnen.
Vragen over uw zorgverzekering en uw huisarts
Met welke zorginstellingen uw zorgverzekeraar contracten heeft, kunt u hier controleren. U kunt ook telefonisch contact opnemen met uw zorgverzekeraar om te vragen of de zorg in het betreffende ziekenhuis of de zelfstandige kliniek wordt vergoed. Houd hier vervolgens rekening mee bij uw keuze. Wilt u meer lezen over zorgverzekeraars? Klik dan hier.
Nadat uw formulier is ingediend, wordt deze automatisch verzonden naar uw huisarts. Die kan de verwijsbrief uiteindelijk doorsturen naar de door u gekozen zorginstelling. U ontvangt daarnaast een kopie van het formulier in uw eigen mailbox. WachttijdZorg.nl heeft geen inzage in de gegevens die u invult.
In de Europese Unie is afgesproken dat uw zorgverzekeraar een behandeling in het buitenland moet vergoeden, als de zorgverzekeraar diezelfde behandeling ook in Nederland vergoedt. In dat geval hoeft u dus niets bij te betalen. U kunt hier meer lezen over een behandeling in Duitsland.
U kunt op WachttijdZorg.nl alleen huisartsenpraktijken selecteren die hun e-mailadres hebben geregistreerd. Als uw huisartsenpraktijk er niet tussenstaat, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de praktijk om handmatig het gekozen ziekenhuis of de gekozen zelfstandige kliniek door te geven.