Uw zorgverzekering

De kosten van uw behandeling, polikliniekbezoek of onderzoek worden met uw zorgverzekering mogelijk niet volledig gedekt. De zorgverzekeraars hebben namelijk niet met alle individuele ziekenhuizen en zelfstandige klinieken in Nederland een contract. Het kan dus zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Als u via het keuzemenu een zorginstelling heeft gevonden, dan kunt u hier controleren welk deel van de kosten van uw zorgafspraak met uw zorgverzekering worden gedekt.

Houd er rekening mee dat zelfstandige klinieken, in het geval van een gedeeltelijke vergoeding, vaak de extra kosten (eigen bijdrage) voor eigen rekening nemen. U hoeft dan niks bij te betalen. Het is raadzaam dit zelf na te vragen bij de zelfstandige kliniek die u op het oog heeft.

Hoe gaan zorgverzekeraars te werk?

Ieder jaar onderhandelen zorgverzekeraars intensief met zowel ziekenhuizen als zelfstandige klinieken om zorgcontracten af te sluiten. Tijdens deze onderhandelingen gaan de zorgverzekeraars en zorgaanbieders met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen. Denk aan de tarieven voor behandelingen, de kwaliteit van de zorg en andere voorwaarden. De onderhandelingen beginnen meestal ruim voor het einde van het jaar.

De polis van uw zorgverzekering

Er zijn verschillende polissen die u bij zorgverzekeraars kunt afsluiten. Het soort polis dat u heeft, is van invloed op de hoogte van de vergoeding van uw zorgkosten. Zo zult u met een naturapolis altijd een volledige vergoeding krijgen bij gecontracteerde zorgverleners. Daarentegen zult u in het geval van niet-gecontracteerde zorg een eigen bijdrage moeten betalen.

Als u meer vrijheid wilt in uw zorgkeuze, dan kunt u kiezen voor een restitutiepolis. U zult dan altijd een volledige vergoeding ontvangen, ook al heeft uw zorgverzekeraar geen contract met de zorgaanbieder.

De combinatiepolis combineert aspecten van de naturapolis en de restitutiepolis. U kunt dan kiezen uit een groter aanbod van zorginstellingen dan bij een naturapolis. Echter kan het nog steeds zo zijn dat u bij sommige ziekenhuizen en zelfstandige klinieken een eigen bijdrage moet betalen. De zorgpremie die u betaalt voor een restitutiepolis of combinatiepolis zal hoger zijn dan die van een naturapolis.

Uw zorgverzekering