Staaroperatie

Normaal gesproken is de lens van het oog helder en transparant, maar bij staar (cataract) vindt vertroebeling plaats. Deze troebelheid verstoort de normale loop van lichtstralen, wat resulteert in een onscherp beeld op het netvlies. Staar ontwikkelt zich normaal gesproken geleidelijk naarmate het ouder worden. Het ontstaat doordat de eiwitten in de ooglens gaan samenklonteren. Het wordt dan ook vaak ouderdomsstaar genoemd. In sommige gevallen kan het zijn dat het gezichtsvermogen in een sneller tempo achteruitgaat of dat het op jongere leeftijd al speelt. Wanneer de staar klachten veroorzaakt, kan dit chirurgisch worden behandeld met een staaroperatie.

Klachten bij staar

Bij staar kunt u verschillende klachten ervaren. Deze klachten kunnen verergeren naarmate de troebelheid van de ooglens toeneemt. Zo kan door de vertroebeling van de ooglens het zicht wazig worden en het vermogen om contrasten en kleuren waar te nemen verminderen. Daarnaast kan het oog gevoelig worden voor fel licht van bijvoorbeeld de zon of koplampen van auto’s. Dit kan dan verblinding veroorzaken. Ook is het mogelijk dat staar het zien van een dubbelbeeld veroorzaakt en dat het zorgt voor nachtblindheid. Totdat de staar zo ernstig is dat het om een operatie vraagt, kan het zo zijn dat de opticien de sterkte van de glazen van uw bril regelmatig moet aanpassen.

De operatie

Bij een staaroperatie verwijdert de oogarts via een klein sneetje in het oogvlies de troebele lens. Dit doet de oogarts door de ooglens met een speciaal apparaat deels te verpulveren. Vervolgens brengt de oogarts via hetzelfde sneetje een kunstlens in. De staaroperatie duurt veelal minder dan tien minuten en gebeurt bijna altijd onder een plaatselijke verdoving. De oogarts zal de plaatselijke verdoving uitvoeren door middel van een klein prikje bij het oog of met verdovingsdruppels. Verdovingsdruppels hebben echter als nadeel voor de oogarts dat het oog nog kan bewegen. De oogarts zal met u zijn keuze voor het soort verdoving bespreken.

Verder is het zo dat u vóór de staaroperatie het oog regelmatig moet druppelen. Deze druppels verwijden de pupil, zodat de oogarts meer zicht heeft op het operatiegebied.

Na de operatie

Meteen na de staaroperatie kunt u het ziekenhuis of de zelfstandige kliniek al verlaten. Wel is het belangrijk dat dit onder begeleiding gebeurt. Er zijn geen napijn of andere specifieke klachten te verwachten. Na de staaroperatie geeft de oogarts oogdruppels mee die het oog beschermen tegen complicaties. Ook moet u de eerste dag een kapje over het oog dragen. Deze hoeft u daarna alleen nog maar te dragen tijdens het slapen. De dag na de staaroperatie krijgt u bij uw oogarts de eerste controle. Afhankelijk van uw beroep en hobby’s kunt u deze spoedig hervatten.

Complicaties bij een staaroperatie

Over het algemeen wordt de staaroperatie als veilig beschouwd. Complicaties zijn dan ook uitermate zeldzaam. Heel enkel treedt er na de staaroperatie nastaar op, waarbij het lenskapsel troebel wordt. Dit kan, indien nodig, eenvoudig worden opgelost met een laserbehandeling.

Wachttijden staaroperatie

De wachttijden voor een staaroperatie vindt u hier. Deze staan onder het specialisme ‘’Oogheelkunde’’ en soort behandeling ‘’Initiële staaroperatie’’. Op WachttijdZorg.nl kunt u kiezen voor zowel ziekenhuizen als zelfstandige klinieken.

Staaroperatie
Links een normaal oog, rechts een oog met staar