Liesbreukoperatie
Een liesbreuk (hernia inguinalis) is een aandoening waarbij er een zwakke plek of opening in de buikwand is. Hierdoor kunnen buikvlies, buikvet of zelfs een stuk darm uitpuilen. Deze uitstulping vormt dan een zwelling ter hoogte van de lies, die zichtbaar en voelbaar is onder de huid. De breukpoort, zoals men de opening noemt, kan ontstaan door zowel aangeboren factoren als uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan gedurende het leven gebeuren door bijvoorbeeld gewichtstoename, persen, hoesten of zwaar tillen. Een liesbreuk verdwijnt niet vanzelf en kan ernstige complicaties veroorzaken. Het vereist dus een liesbreukoperatie.
Klachten bij een liesbreuk
Een liesbreuk kan diverse klachten veroorzaken. Ten eerste kan er een zichtbare of voelbare zwelling in de lies zijn. Gedurende de dag kan de grootte van de zwelling variëren, waarbij deze ’s nachts en ’s ochtends vaak kleiner is en later op de dag groter. Daarnaast kunt u een zeurende pijn in de liesregio ervaren. Deze pijn verergert tijdens activiteiten zoals tillen of sporten. In sommige gevallen kan de pijn uitstralen naar de binnenkant van het bovenbeen of, bij mannen, naar de balzak. In situaties waar een liesbreuk bekneld raakt, zal dit gepaard gaan met hevige pijn en vereist dit een spoedoperatie, dit is gelukkig zeldzaam.
Het is ook mogelijk dat een liesbreuk helemaal geen klachten veroorzaakt of dat er pijn wordt ervaren zonder een zichtbare bult. Verder onderzoek via een echo zal dan nodig zijn om de diagnose te bevestigen.
De operatie
De chirurg kan de operatie op twee manieren uitvoeren. De eerste mogelijkheid is via een klassieke operatie. Hierbij maakt de chirurg een snee in de lies en plaats hij een kunststof matje. De chirurg plaatst dit kunststof matje om de zwakke plek in de buikwand te versterken. Samen met de anesthesist bepaalt u of u de klassieke operatie onder narcose of met een ruggenprik zal ondergaan.
De andere optie is een kijkoperatie (laparoscopische methode). Hierbij brengt de chirurg via een aantal kleine incisies een camera en instrumenten in. Vervolgens brengt hij de inhoud van de liesbreuk terug in de buikholte. Ook bij deze operatie zal de chirurg een kunststof matje aanbrengen. De behandeling van een liesbreuk door middel van een kijkoperatie zal altijd onder volledige narcose plaatsvinden.
De keuze tussen de twee methoden wordt bepaald door de arts en hangt af van uw persoonlijke situatie.
Na de operatie
Na een liesbreukoperatie komt u op de uitslaapkamer. U mag terugkeren naar de verpleegafdeling als de verpleegkundige op de uitslaapkamer beoordeelt dat u voldoende hersteld bent. Meestal is het mogelijk om dezelfde dag naar huis te gaan.
In het geval van een klassieke operatie kan het herstel wat langer duren. U wordt dan geadviseerd om de eerste paar weken na de operatie rustig aan te doen. Activiteiten die veel beweging en krachtsinspanning van de buikspieren vereisen moet u vermijden. Na één tot twee weken herstel kunt u doorgaans uw normale dagelijkse activiteiten hervatten. Dit kan langer duren bij operaties aan beide zijden. Na een kijkoperatie zal de hersteltijd korter zijn.
Complicaties bij een liesbreukoperatie
Een liesbreukoperatie wordt over het algemeen gezien als een veilige ingreep. Mogelijke algemene complicaties bij een liesbreukoperatie zijn nabloedingen, wondinfecties en in zeldzame gevallen een longontsteking of trombose. Blauwe plekken rond de wond zijn ook mogelijk, deze zullen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Verder kan er in zeldzame gevallen een infectie van het kunststofmateriaal optreden, wat verwijdering ervan kan vereisen. Tot slot is er een kans dat er na verloop van tijd opnieuw een liesbreuk ontstaat, dit kan dan om een nieuwe operatie vragen.
Wachttijden liesbreukoperatie
De wachttijden voor een liesbreukoperatie vindt u hier. Deze staan onder het specialisme ‘’Chirurgie’’ en soort behandeling ‘’Operatieve behandeling liesbreuk’’. Op WachttijdZorg.nl kunt u kiezen voor zowel ziekenhuizen als zelfstandige klinieken.