Heupprothese

Het heupgewricht is een kogelgewricht. Het bestaat uit de kop van het dijbeen en de kom van het bekken die precies in elkaar passen. Bij een gezonde heup draait de kop tijdens het lopen en bewegen soepel in de kom. Die soepelheid is mogelijk door een laagje kraakbeen, dat zich op beide delen van het gewricht bevindt. Wanneer het kraakbeen is beschadigd door artrose (slijtage), zal dit leiden tot pijn en stijfheid. De voornaamste oorzaak van artrose is ouderdom, maar ook overgewicht, zwaar fysiek werk en bijvoorbeeld kraakbeenziekten en stofwisselingsziekten kunnen oorzaken zijn. Artrose kan de soepele beweging van het heupgewricht belemmeren en pijn veroorzaken. Een heupprothese (een nieuwe heup) zal dan nodig zijn om de functie te herstellen.

Klachten bij slijtage van de heup

Bij artrose in het heupgewricht kunnen bij beweging stijfheid en pijn in het liesgebied ontstaan. De pijn kan ook uitstralen naar de billen of het bovenbeen. Soms is er sprake van startpijn, waarbij de klachten zich voordoen bij het in beweging komen na stilzitten of slapen. Bovendien kunnen de pijnklachten verergeren gedurende de dag en kunt u ze zelfs ’s nachts ervaren als continu zeurend aanwezig. Daarnaast is het mogelijk dat u soms een periode helemaal geen pijnklachten ervaart. Dit kan worden gevolgd door een periode met terugkeer van de pijnklachten.

De operatie

Bij de plaatsing van een heupprothese maakt de orthopedisch chirurg een snee aan de voorzijde of zijkant van het heupgewricht. Hij zal daarna de kop van het dijbeen afzagen en een nieuwe kop van metaal of kunststof plaatsen. Vervolgens verwijdert de orthopedisch chirurg het resterende kraakbeen op de kom van het bekken en plaatst hij een nieuwe kom van metaal of kunststof. De orthopedisch chirurg plaatst de nieuwe kop en de kom in elkaar, zodat het heupgewricht weer soepel kan bewegen. Afhankelijk van uw situatie zal de orthopedisch chirurg bepalen of hij de heupprothese moet vastzetten met botcement. Uiteindelijk zal de orthopedisch chirurg de wond sluiten met hechtdraad of nietjes. De operatie zal plaatsvinden onder volledige narcose of een ruggenprik en bedraagt ongeveer een uur.

Na de operatie

Na de operatie brengt het anesthesieteam u over naar de uitslaapkamer, daar mag u de heup al bewegen. Zodra de narcose of de ruggenprik is uitgewerkt, brengen de verpleegkundigen u weer naar de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling krijgt u pijnstillers toegediend. Daarnaast zal u, zodra het kan, de eerste nabehandeling krijgen van de fysiotherapeut.

Na een heupoperatie is het beleid dat u zo snel mogelijk gaat mobiliseren. U zult dus al gauw uit bed gaan en op een stoel gaan zitten. Kort hierna zal de fysiotherapeut met u het lopen oefenen. U mag de heup al op de eerste dag weer volledig belasten. De fysiotherapeut begeleidt u verder richting een zo spoedig mogelijk ontslag uit het ziekenhuis of de zelfstandige kliniek.

Eenmaal thuis kunt u op korte termijn, natuurlijk afhankelijk van persoonlijke factoren, de heup verder gaan belasten. De orthopedisch chirurg zal met u overleggen wanneer het weer veilig is om bepaalde activiteiten op te pakken. Over het algemeen geldt een totale revalidatieperiode van ongeveer vier tot zes weken.

Complicaties bij een heupprothese

Over het algemeen wordt een heupoperatie beschouwd als een veilige operatie. Algemene complicaties die zich bij elke chirurgische ingreep kunnen voordoen zijn nabloedingen, ontstekingen van de wond en nauwelijks voorkomend een longontsteking of trombose. In zeer zeldzame gevallen kan het voorkomen dat na een specifieke beweging, de nieuwe heup uit zijn kom schiet. Dit vergt altijd een nieuw bezoek aan het ziekenhuis of de zelfstandige kliniek, waarbij de orthopeed de heup terugtrekt op zijn plaats.

Wachttijden heupprothese

De wachttijden voor een heupprothese vindt u hier. Deze staan onder het specialisme ‘’Orthopedie’’ en soort behandeling ‘’Initiële totale heupvervanging’’. Op WachttijdZorg.nl kunt u kiezen voor zowel ziekenhuizen als zelfstandige klinieken.

Totale heupprothese
Links een heup met artrose, rechts na plaatsing van de prothese